Новини

Метални огради. възможности за ефектни решения

Метални огради

 Металните огради са важен елемент при строителството на всяка сграда от градската инфраструктура. Основната функция на металната ограда е да предпазва имота от непозволено влизане и да разделя пространствата. Освен практични функции, металните външни огради имат и чисто естетически функции.

В статията ще разкажем за видовете метални огради, за секционните метални мрежи, за заварените решетъчни и листови метални пана, за оградите от ковано желязо, за съвременните 3D метални огради, за монтажно-конструктивните особености, за антикорозионните технологии.

Текст: инж. Людмил Георгиев

Металът е материал, който човечеството използва от дълбока древност. Дори и днес, когато са създадени много негови алтернативи, не можем да си представим света без него. Използва се както в едрогабаритното строителство, така и в производството на огради, парапети и друг вид леки конструкции. Причина за тази широка употреба са качествата на самия метал, като висока якост, надеждност, разнообразие от форми.

Металните огради се отличават от другите алтернативни огради, например, дървените по своята лекота и същевременно добра визия и якост. При тях нуждата от поддръжка е сведена до минимум и се изразява в това през няколко години просто да се пребоядисат. При съвременните технологии за антикорозионна защита - потапяне във вани или горещо поцинковане, екслоатационният период е максимално дълъг, а дори може и дълговечен. Металните огради по принцип са и доста надеждни. Металът е материал с висока якост и твърдост и изработените от метал огради са много добра защита за обекта, както и чудесна декорация. Aко се изработват от ковано желязо, тези огради с право могат да се нарекат художествени произведения. По принцип металните огради се използват повече в обекти, където се гони оптимална цена заради многото метри или просто по-семпъл вид. Кованото желязо, и в частност изработените от него огради, се вписват най-добре в луксозните жилищни сгради и архитектурни обекти с по-престижен облик. Днес производителите предлагат интересни видове метални огради.

 Видове метални огради

Металът дава възможност за придържане към най-различни стилове в изграждането на огради и входни ансамбли. Металните огради са разделят на изработени от ковано желязо и заварени. И заварените и кованите метални огради могат да бъдат от плътни стоманени листове - непрозрачни, и прозрачни - мрежи, решетки. За създаването на ковани метални огради се използват повече позиции от метала. Най-популярни сега са така наречените "миксови" конструкции. В тях се използват стоманени тръби и квадратни профили с различно сечение за различните елементи от металната ограда.

Метални мрежи

Според вида на монтажа има две категории метални мрежи - секционен тип и опънати метални мрежи тип „рабица”. Името „рабица” е получено от нейния изобретател - Карл Рабица. При опънатите мрежи мрежата е опъната между стълбовете без да се налага да има горни и долни конструктивни елементи. Друга степен на различие е конфигурацията на клетките и техния диаметър. Сегашното производство осигурява мрежа от метални клетки с различни параметри. Техният размер обикновено зависи от дължината на оградата, височината на рамката и дебелината на материала, използван за производство на мрежи. 

Секционните метални мрежи се изработват от горещо поцинкована тел с прахово-полиестерно покритие. За да може тя добре да се разтяга по протежение на краищата, се поставят арматурни пръчки. Теловете са закрепени към металната рамка на заварена конструкция в ъглите. Секционната мрежова ограда е направена от заваряване на метални части по периметъра на заводската мрежова ролка. Оградните метални мрежи и пана имат добра прозрачност, така че може да се вижда цялата оградена площ, заедно с района, разположен извън периметъра на обекта. В същото време металните сглобяеми огради не променят характеристиките си, като отлична светлинна пропускливост в частта отворена за съседи и минувачи, бърз монтаж и лекота на конструкцията. Този тип системи е най-предпочитан за изграждането на огради заради якостта и ниската цена. Оградните секционни системи се използват за ограждане на жилищни сгради, обществени сгради, промишлени зони, паркинги, складове, фабрики, заводи, летища, граници, паркове, градини, училища и много други.

Поцинкованите мрежи са произведени от метал, с допълнително покритие цинк. Последният осигурява експлоатационен период на ползване от 50 години. Цената на поцинкованите оградни мрежи е по-висока, но тези разходи се компенсират в експлоатацията с липса на допълнителна поддръжка.

 Заварени решетъчни метални пана

Металните оградни пана тип „решетка” са с модерен и стилен дизайн, като съчетават в себе си високо качество и отлична дълготрайност. Освен защита и сигурност, оградните системи от решетъчни метални пана придават естетичен и завършен вид на сградата. Специфичният им дизайн позволява на сградата да се впише перфектно в заобикалящата я околна среда. Изработват се най-често с дължини по около 200cm и височини от 50 до 250cm. Изработени са от стоманени пръчки с дебелина 4-6mm. Имат добро прахово антикорозионно покритие, най-често със зелен цвят. Тези платна са значително по-стабилни от металните плетени мрежи. В зависимост от широчината на избраните платна се определя и разстоянието между стълбовете. Избират се метални стълбове с кръгло или квадратно напречно сечение, а най-добре е всички необходими за оградата елементи да се купят в комплект. При това всички те ще бъдат с еднакво оцветено антикорозионно покритие. Така те съчетават в себе си всички плюсове на другите видове огради, като до голяма степен са изчистени от техните минуси. Идеален вариант са по отношение на цена/качество, за ограждане на обществени сгради или промишлени постройки.

Заварени листови метални пана

Заварените листови метални пана се произвеждат от метал с дебелина 4,5mm. Могат да бъдат правоъгълни-1,15X2m и 1,2X2m, или да имат сложна форма, например, горната част на панелите могат да изобразяват заоблени бордове. Обикновено са покрити с прахово покритие, характеризиращо се с висока надеждност, трайност и красота. Размерът на секциите от листови метални пана се избира за всяка ограда индивидуално, в зависимост от изискваното ниво на сигурност и звукоизолация. Те задължително са третирани с антикорозионен грунд, който помага за защита на металните пана от корозия. Предимствата при закупуване на ограда от заварени листови метални пана са трайността на оградата, бърз монтаж на профилираната ламарина, разумно съотношение на цена/качество, лесна поддръжка на листовете, добра шумоизолация-с височина от три метра, мразоустойчивост, устойчивост на избледняване на слънце, сигурност, екологичност. Тези свойства правят оградата от заварени листови метални пана по-малко нуждаеща се от ремонт и поддръжка. Недостатъкът на тази ограда е, че създава непродухваемост и сянка за растенията.

 Огради от ковано желязо

Кованата ограда е не е само за защита на частните имоти, но и елемент на секцията за декор. Кованата ограда се изработва в съответствие със стила на имота и обикновено съчетава метал и камък. Понастоящем се използват допълнително и различни полимерни материали, като например поликарбонат. Той се използва за производството на пропускащи светлината елементи на оградата.

Оградите от ковано желязо се разделят на защитни, декоративни и комбинирани. Защитните ковани огради се изготвят със заваряване или чрез начин на съединяване на ковани елементи. Явяват се оптимални в случай на малък бюджет. Декоративните ковани огради се изработват на ръка, което е много трудоемко. Такива конструкции се изпълняват по индивидуален проект. Дизайнът се разработва от специалист. Всеки може да избере това, което е близо до сърцето му. Могат да изберат стилове, като класически, авангарден, готически, модерен, барок. Входната врата и самата ограда се състоят от много елементи. Комбинираните ковани огради съчетават шаблонни елементи от конструкцията и декоративни детайли. Те са идеални по отношение на цена и качество, ако под качество се разбира външният вид и практичността. Оградата от ковано желязо е изключително елегантна. Обикновено тя е богато украсена с множество орнаменти. Със сигурност трябва да е съобразена с архитектурния стил на имота. Решетките от ковано желязо за огради са направени от стомана или твърди сплави. Стандартите изискват кованите огради да издържат на огромни натоварвания. Това изисква високо качество на изделията и монтажа. При последния колоните се бетонират на равни разстояния. Между тях в празното пространство се поставя стоманената рамка. Оградите от ковано желязо с врати са допълнително подсилени. Необходимо е да се създаде абсолютна хоризонталност. Конструкцията е тежка и, в случай на лошо центриране, пантите трудно ще изпълняват функцията си. Ако оградите от ковано желязо с врати са професионално инсталирани, то ще бъдат надеждна защита в продължение на много години. Предимствата на кованите огради включват якост и дълготрайност, стил и красота, екологичност. В допълнение, тези огради не изискват почти никаква поддръжка. Те имат само един недостатък - високата цена. Трябва да се отбележи, че често за кована ограда се приема заварена конструкция. Тя се състои от сглобяеми метални пръчки или участъци, които са свързани помежду си.

Съвременни 3D метални огради

В Европа са особено популярни 3D металните огради. Те представляват съвременно заварени пана от мрежи, закрепени към опорни метални стълбове. Отделните оградни секции имат специален дизайн, оборудвани с допълнителни пространствени извивки-чрез тях се достига 3-D ефект. Стабилността на системата се осигурява от метални пръти, разположени вертикално и хоризонтално, които са заварени заедно. Изработват се от студено валцувани горещо поцинковани стомани, които са устойчиви на корозия. Предварителната обработка и специалното полимерно допълнително покритие, защитават повърхността на стоманата от негативното влияние на външната среда и разнообразни механични повреди. 3D оградите се произвеждат с модерно оборудване, с помощта на иновационни технологии, които осигуряват несравнимото им качество. Експлоатационният срок на конструкцията е 60 години, без специално обслужване. Предимството й е малкото тегло и лесния монтаж. Явява се икономичен вариант за ограждане на територия с голяма площ, тъй като цената на заварените секции е ниска.

Монтажно-конструктивни особености

Европейските производители произвеждат метални огради от профилни тръби. Оградите представляват секции, направени от заварени вертикални и хоризонтални тръби с различни размери. За разкрояване на тръбите в производството се използват високоточни дискови отрезни машини с цифрово-приграмно управление - ЦПУ. Тръбата се пренася в цех за щамповане, в който част от тръбата се щампова под формата на пика. След това заготовките се прехвърлят в заваръчен цех, където всички елементи се заваряват в обща конструкция. Благодарение на това получените изделия са много прецизни, а заваръчните шевове – качествени. Готовите продукти се грундират в черен цвят в бояджийска камера или се покриват с прахова боя.

За монтажа на секционната ограда са необходими опори. Това могат да бъдат опори от метални профилни тръби, бетонни стълбове, тухлени колони. При монтажа секцията се закрепва с помощта на болтово съединение и ъглова крепежна планка към опората. За монтирането на най-разпространените оградни метални мрежести пана към стълбовете се използва комплект от скоби и винтове. Възможно е, вместо болтово съединение, да се извърши заваряване на изделието. Стълбовете се бетонират в почвата, като се изкопават дупки с дълбочина до 80cm в зависимост от почвата. За да се определи съвсем точно мястото на всеки следващ стълб, се препоръчва монтиране на оградното платно. Стълбовете се набиват в земята. Бетонират се в предварително изкопани дупки с напречно сечение около 30х30cm и дълбочина 40-60cm в зависимост от здравината на почвата. Отвесират се с нивелир или отвес и се укрепват докато бетонът стегне. Крайните пръчки на всяко оградно пано се фиксират към стълба с метална скоба, болтове и гайки. При огради на наклонен терен долният край на платната може клинообразно да се подреже. Конструкциите се комплектуват с вратички, аксесоари и порти. След окончателното завършване на монтажа е необходимо секциите да се боядисат в избран цвят. Подобна ограда се отличава с надеждност, ниска цена, а така също с красив и солиден външен вид.

Антикорозионни технологии

Оградите от метални пана са горещо поцинковани с минимална дебелина на покритието 60 микрометъра, което отговаря на стандартите на ISO (N1461). След поцинковането оградните системи се боядисват прахово и се изпичат при 200 градуса, като това осигурява двойна защита от корозия. Освен защита от корозия, праховото боядисване придава и естетичен вид на изделието.

Статия от списание СТРОИТЕЛИ 6'2018

ТЕКСТ инж. ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ 

Оригинален текст ТУК.

 Предлаганите от Валимар ООД градни мрежи и системи както и други решения за Вашата ограда може да намерите тук:

iso

ТРАНСПОРТ Валимар ООД разполага със собствен автопарк от лекотоварни, товарни и тежкотоварни автомобили.